maandag 16 november 2015

Kruidnoten of speculaas (glutenvrij)

De speculaas of kruidnoten hebben een stevige, volkorenachtige beet door de toevoeging van havermout. Dat vind ik juist erg lekker, zéker in combinatie met die kruidige smaak! De speculaas of kruidnoten worden niet erg knapperig. Als je dat wel wilt, kun je beter minder havermout en meer (glutenvrije) bloem gebruiken.
Voordelen van het gebruik van havermout (behalve dat ik het lekker vind!): de vezels en daarnaast piekt de bloedsuikerspiegel minder. Als je dat wilt, kun je de bloedsuikerschommeling nog verder verlagen door in plaats van gele basterdsuiker te kiezen voor green candarel (mix van rietsuiker met stevia - gebruik daar niet 140 g maar 70 g van!).

In dit recept zitten natuurlijk wel FODMaP's, die van kaneel en de lactose uit de roomboter. Als je het bij één of twee speculaasjes houdt, is er niets aan de hand. In roomboter zit weinig lactose; maar als je daar erg gevoelig voor bent, kun je de roomboter (eventueel gedeeltelijk) vervangen door een plantaardige margarine zoals wajang.

Als je wel gluten verdraagt, kun je de glutenvrije bloem vervangen door speltbloem. Omdat in een FODMaP-beperkt dieet slechts een beperkte hoeveelheid spelt past, kun je om de speltinname te beperken toch de glutenvrije versie maken.


Speculaas of kruidnoten (glutenvrij)

Maak het deeg een dag van tevoren zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Daarna in folie wikkelen en in de koelkast bewaren.

Ingrediënten
150 g glutenvrije bloem (zie hieronder voor het recept)
100 g havermout (glutenvrij)
1/4 tl zout
15 g speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
140 gele basterdsuiker
115 g roomboter of plantaardige margarine (voor als je strikt lactosevrij eet)
1 ei

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot één geheel. Voeg als het deeg te droog blijft een beetje water toe. (Je kunt het deeg ook handmatig maken door allen ingrediënten in een grote kom te doen en vervolgens de boter met twee messen erdoorheen te snijden. Daarna kneden tot je een homogene massa hebt.)
3. Vorm kleine bolletjes van het deeg of rol het deeg uit tot een lap van max. 0,5 cm dik en steek er koekjes uit. Het deeg is wel wat plakkerig, dus rol het deeg uit op bakpapier en bestrooi dat met flink wat maïzena (gebruikt een zeef) of glutenvrije bloem.
4. Bak de koekjes of kruidnoten in 20 minuten gaar in het midden van de oven.

Eet smakelijk!


Glutenvrij bloemmix

voor 1 kg

Het recept van de glutenvrije bloemmix is een variatie op het recept van Phil Vickery, uit diens Gluten-free Baking (p23). Hij gebruikt aardappelmeel (niet te verwarren met aardappelzetmeel) en dat is in Nederland bijna niet te krijgen. Ik heb afgelopen zomer wel een pak meegenomen uit Frankrijk, maar ik vond het resultaat niet goed. Heel zwaar en compact én de aardappelsmaak blijft duidelijk aanwezig. Ik heb de aardappelmeel vervangen voor maïsmeel en dat werkt heel goed (géén maïzena!).

Ingrediënten
700 g rijstebloem
200 g maïsmeel


100 g tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten