maandag 16 november 2015

Pompoen- spinazietaart (glutenvrij)

Voor sommige recepten is een aantal experimenten nodig om tot een echt goed recept te komen en soms is de eerste poging meteen een voltreffer! Deze taart is zo'n voltreffer. De vulling is erg lekker en ook de bodem is zalig: smaakvol, bros en krokant. Zo langzamerhand begin ik te leren welke glutenvrije ingrediënten ik het beste kan gebruiken en in welke verhoudingen om een goed en heerlijk resultaat te krijgen. Ik begin er weer lol in te krijgen om iets te bakken.

Pompoen-spinazietaart (glutenvrij)


Ingrediënten
Voor het deeg
130 g glutenvrije bloemmix, zie hieronder voor het recept
70 g glutenvrij meelmengsel, zie hieronder voor het recept
100 g margarine
50 g geraspte oude kaas
1 groot ei
Snuf zout

Voor de vulling:
1/2 pompoen, geschild en grof geraspt
450 g verse spinazie, gewassen en uitgelekt
200 g zachte geitenkaas
3 grote eieren
2 el lactosevrije melk
1 tl gerookt paprikapoeder
1 el gedroogde oregano
2 el knoflook-chilipeperolie

Zout, versgemalen zwarte peper
handje geraspte oude kaas

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en vet een springvorm of vorm met losse bodem in.
2. Meng voor het deeg alle ingrediènten in een keukenmachine tot een homogene massa. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen, door de margarine met twee messen door het deeg te snijden en vervolgens alles tot één geheel te kneden. Bekleed de vorm met het deeg.
3. Verwarm een hapjespan met knoflook-chilipeperolie en laat de spinazie erin slinken.
Mix de eieren, de zachte geitenkaas, de melk en de kruiden met een staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.
4. Verdeel achtereen volgens de vulling over het deeg: de helft van de geraspte pompoen, de helft van de spinazie en doe hetzelfde nog een keer. Schenk de eiermassa erover en strooi de geraspte kaas eroverheen.
5. Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Glutenvrij bloemmix

voor 1,1 kg de volgende ingrediënten mengen:
700 g rijstebloem
200 g maïsmeel
100 g tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)
100 g aardappelvlokken (geen aardappelzetmeel, verkrijgbaar bij www.de-zuidmolen.nl).

Glutenvrij meelmix

voor 650 g

Het recept van de glutenvrije meelmix is van Phil Vickery, uit diens Gluten-free Baking (p23). Hij gebruikt aardappelmeel (niet te verwarren met aardappelzetmeel) en dat is in Nederland bijna niet te krijgen. Ik gebruik aardappelvlokken, die worden verkocht door www.de-zuidmolen.nl,, waar ik ook mijn rijstebloem e.d. koop.

Ingrediënten
200 g sojameel
200 g aardappelvlokken (geen aardappelzetmeel)
150 g maïzena
100 g tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten