vrijdag 18 maart 2016

Lekker glutenvrij brood

Na héél veel experimenteren heb ik eindelijk een glutenvrij brood gebakken dat echt lekker is en dat zo 4 dagen in plastic verpakt bewaard kan blijven (zonder enorm droog te worden of zepig te gaan smaken door het zuiveringszout). Wat ook fijn is, is dat de ingrediënten niet lastig verkrijgbaar of heel duur zijn.

Vlozaadvezels zorgen voor de binding in het brood. Als je de vezels (dus niet de zaden) mengt met water en even laat staan, krijg je iets wat sterk op behangerslijm lijkt. Klinkt niet zo aantrekkelijk, maar ideaal juist als je geen gluten mag hebben. Brood met vlozaadvezels rijst veel beter dan brood met bv. xanthaamgom. En het houdt ook beter vocht vast, dus het brood droogt minder snel uit.
Vlozaad schijnt overigens nog meer goede, gezonde eigenschappen te hebben.

Dit glutenvrij haverbrood (waar natuurlijk veel meer dan alleen haver in zit) is ook redelijk FODMaP-proof. Van teff-meel is volgens mij nog niet bekend of het FODMaPs bevat, dus bij twijfel en als je nog in de beginfase van het dieet zit, kun je dit het beste vervangen door boekweitmeel of maïsmeel. Als de (zeer geringe hoeveelheid) lactose in de roomboter een probleem vormt, gebruik je plantaardige margarine.
Glutenvrij haverbrood


Ingrediënten
125 g glutenvrij havermeel (of gemalen glutenvrije havervlokken)
100 g rijstemeel of rijstebloem
50 g teffmeel, boekweitmeel of maïsmeel
125 g aardappelzetmeel
125 g tapiocazetmeel (te koop bij islamitische winkels)
1,5 tl gedroogde gist
1,5 tl broodzout (let op dat er jodium in zit!)
2 el suiker
1 el vlozaadvezels of psyllium (verkrijgbaar bij supermarkt in het glutenvrije schap)
50 g roomboter of margarine
2 el sesamzaad
0,5 tl sesamolie
435 ml lauwwarm water

Bereiding
1. Doe alle ingrediënten behalve het water in de kom van een keukenmachine en roer zorgvuldig door elkaar. Voeg nu het water toe en kneed/meng het tot één geheel. Je zult merken dat het al gauw een coherent deeg wordt, dat plakkerig aanvoelt, maar dat goed uit de kom te halen is als je een spatel gebruikt.
2. Doe het deeg in een kom die je ingevet hebt met wat (olijf)olie en laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats (bv in de oven, boven- en onderwarmte bij 50° graden).
3. Druk de lucht eruit, breng het in vorm en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat (evt. in een ingevet bakblik of in de silicone broodvorm van Lekué). Laat het brood opnieuw 30 minuten rijzen.
4. Bak het in 30 minuten gaar bij 200° graden. Laat het brood buiten de oven op een rooster afkoelen.

Heel belangrijk: snijd het brood pas aan als het (bijna) helemaal afgekoeld is. Brood met vlozaad is heel plakkerig en lijkt ongaar als je het aansnijdt als het nog warm is.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten