donderdag 28 april 2016

Glutenvrij feestbrood met amandelspijs

Na het geslaagde experimenteren dat mij een lekker glutenvrij brood heeft opgeleverd met deeg dat ook nog eens gekneed kan worden (en niet in de vorm gegoten wordt, zoals vaak bij glutenvrij brood) begon ik meteen te dromen van een glutenvrije stol. Zie hier het resultaat!

Dit glutenvrij paasbrood (waar natuurlijk veel meer dan alleen haver in zit) is niet FODMaP-proof, vanwege het amandelspijs dat erin verwerkt is en de vele rozijnen en cranberries. Mocht je daar wel tegen kunnen, dan ligt de weg voor je open...


Glutenvrij feestbrood met amandelspijs


Ingrediënten
voor het brooddeeg:
125 g glutenvrij havermeel (of gemalen glutenvrije havervlokken) of glutenvrije bloem (zie recept hieronder)
100 g rijstemeel of rijstebloem
50 g maïsmeel
125 g aardappelzetmeel
125 g tapiocazetmeel (te koop bij islamitische winkels)
1,5 tl gedroogde gist
1,5 tl broodzout (let op dat er jodium in zit!)
2 el suiker
1 el vlozaadvezels of psyllium (verkrijgbaar bij supermarkt in het glutenvrije schap)
80 g roomboter of margarine
2 el sesamzaad
0,5 tl sesamolie
geraspte schil van 1 sinaasappel
435 ml lauwwarm water

voor de vulling:
300 g rozijnen, cranberries en krenten
200 g amandelspijs of: 100 g amandelen en 100 g fijne suiker
1-2 eieren

Bereiding
1. Was de rozijnen, cranberries en krenten in heet water zodat alle vuiligheid en teveel aan suikers eraf gespoeld worden, stort ze uit op een theedoek en dep ze enigszins droog.
2. Doe alle ingrediënten voor het brood (behalve het water) in de kom (van een keukenmachine) en roer zorgvuldig door elkaar. Voeg nu het water toe en kneed/meng het tot één geheel. Je zult merken dat het al gauw een coherent deeg wordt, dat plakkerig aanvoelt, maar dat goed uit de kom te halen is als je een spatel gebruikt. Meng de rozijnen, krenten en cranberries erdoor.
2. Doe het deeg in een kom en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats (bv in de oven, boven- en onderwarmte bij 50° graden).
Maak intussen het amandelspijs door de amandelen met de suiker fijn te malen en kneed er 1,5 losgeslagen ei doorheen.Als je amandelspijs uit de winkel gebruikt, kneed je hier bijna een heel losgeslagen ei door (je gebruikt dus minder ei dan wanneer je zelf amandelspijs maakt).
3. Druk het deeg tot een platte cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Stort de amandelspijs erop en vorm er een slang van, die je in het midden legt (tot ongeveer 2 cm voor de rand). Klap het deeg dubbel tot een halve maan en probeer het amandelspijs helemaal op te sluiten in het deeg. Laat het brood opnieuw 30 minuten rijzen.
4. Bak het in 30 minuten gaar bij 200° graden. Zet het brood daarna nog 3 minuten onder de gril om de korst een beetje te bruinen, als je dat aantrekkelijker vindt. Laat het brood buiten de oven op een rooster afkoelen.

Heel belangrijk: snijd het brood pas aan als het (bijna) helemaal afgekoeld is. Brood met vlozaad is heel plakkerig en lijkt ongaar als je het aansnijdt als het nog warm is.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten