vrijdag 6 februari 2015

Speltpizza

Gisteren heb ik al een recept geplaatst van een Amerikaanse pizza: eentje dus met veel beleg, bijna een hartige taart. Vandaag dan een recept van een Italiaanse pizza, nou ja, wel Italiaans op mijn manier. Wat meer vulling en een smaakvollere tomatensaus als basis.

Met het deeg heb ik een beetje geëxperimenteerd, want ik vond het wel kostbaar om ineens 500 g speltbloem te gebruiken (ook al valt het best mee als je, zoals ik, zakken van 5 kg koopt bij de de-zuidmolen.nl). Bij mij eerste poging heb ik speltbloem aangevuld met fijngemalen maïsmeel (verhouding 400 g spelt en 100 g maïs), maar het rees helemaal niet. Op de foto's kun je dat zien. Waarom dat zo is, begrijp ik niet,want bij mijn breekbrood werkt deze verhouding wel.
Mijn mannen vonden het trouwens wel lekker, dus een probleen hoeft het niet te zijn.
Zelf vond ik het toch wat minder dat het deeg niet rees, dus ik vond mijn tweede poging met alleen speltbloem geslaagder.




Met het beleg kun je natuurlijk zoveel variëren als je wilt. Groenten, kaas, vlees, vis en zelfs fruit.
Ik begin altijd met paprika's, rucola, aubergine en/of courgette en tomaten, eventueel aangevuld met waar ik op dat moment zin in heb (bv. spinazie) of waar ik op de markt tegenaan loop. Verder gebruik ik zachte geitenkaas, belegen kaas, ham en soms tonijn. En er zijn altijd twee pizza's met een ei erop, dat vinden mijn mannen lekker.

De pizzabodems worden het knapperigste als je ze bakt op een pizzasteen. Leg de steen in de oven op een rooster vóór je hem aanzet. De pizza bak je rechtstreeks op de steen en om de pizza gemakkelijker op de steen te krijgen en er weer vanaf, kun je een taartschep (met een diameter van zo'n 26 cm) gebruiken én leg je het deeg op aluminiumfolie.


Italiaanse pizza op mijn manier

voor 6 personen

Ingrediënten
Voor het deeg
500 g speltbloem
1 tl instant gist
1,5 tl broodzout
2 el fijne suiker
2 el olijfolie + extra

Voor de tomatensaus
1 blik gepelde tomaten
1 rode paprika
6 zongedroogde tomaten op olie
knoflook-chilipeper-olie
1/2-1 el gedroogde basilicum
zout, versgemalen zwarte peper
eventueel 1 el balsamico-azijn van goede kwaliteit

Voor het beleg
2 paprika's
1 aubergine of 1 courgette
rucola
tomaten
grana padano of belegen kaas
zachte geitenkaas
pijnboompitten
desgewenst ham, (blikje) tonijn en/of eieren
gedroogde oregano
zout, versgemalen zwarte peper
eventueel basilicumolie

Bereiding
1. Zie voor de bereiding van gistdeeg ook mijn recept van licht volkorenbrood.
Los de gist en 1 el van de suiker op in 2,5 dl handwarm water en laat het 10 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt. Doe de speltbloem, de resterende 1 el suiker en het broodzout in een kom, roer door elkaar en giet de olijfolie en het water met de gist erbij. Kneed dit alles in ongeveer 8 minuten tot een elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bol.
2. Giet wat olie in een andere kom en wentel het deeg erdoor. Sluit de kom af door er een vochtige theedoek overheen te hangen of door er bv. een bord op te zetten (niet hermetisch afsluiten!) en zet de kom gedurende 30-60 minuten op een warme plaats (bv. op zolder; 25 graden is ideaal) zodat het deeg kan rijzen. Het deeg zal in die tijd ongeveer in omvang verdubbelen. (Wees praktisch en laat het deeg zo lang rijzen als je tijd hebt, dus als je maar 30 minuten hebt, dan worden het 30 minuten. Minder dan 30 minuten is -helaas misschien- te weinig.)
3. Doe voor de tomatensaus alle ingrediënten in de beker van een staafmixer en pureer het. Verwarm de saus daarna in een pannetje en laat minstens 15 minuten sudderen. Proef of de saus op smaak is en mocht de saus wat zurig zijn, voeg dan 1 el balsamico-azijn toe en later eventueel nog wat extra peper of zout.
4. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Snijd voor het beleg van de pizza's de paprika's, courgette, aubergine en tomaten in plakken.
Voor één van de pizza's heb ik de aubergineplakken gemarineerd en geroosterd zoals in het recept van de gemarineerde, gegrilde aubergines.
5. Verdeel het deeg in 6 stukken, vorm er bolletjes van en rol ze héél dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Bestrijk een vel aluminiumfolie (dat iets groter is dan het uitgerolde deeg) met olijfolie en leg de pizzabodem erop. Je kunt eerst alle pizzabodems uitrollen of meteen met de eerste deegbodem verder gaan.
6. Bestrijk alle deegbodems met een dunne laag tomatensaus en beleg met combinaties van bijvoorbeeld:
- ham, paprika, courgette, gedroogde oregano, belegen kaas en breek -als je de pizza al in de oven hebt geschoven- een ei boven het midden van de pizza;
- paprika, geitenkaas, gedroogde oregano, pijnboompitten en geraspte belegen kaas. Verdeel na het bakken wat rucola erover;
plakken gegrilde aubergines met geitenkaas. Verdeel na het bakken wat verse munt erover.
- ham, tomaat, gedroogde oregano, eventueel een ei en belegen kaas;
- courgette, tomaat, tonijn, gedroogde oregano en belegen kaas;
- etc.
7. Bak de pizza's in 8 minuten gaar net onder het midden van de oven. Serveer meteen!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten