donderdag 5 februari 2015

Amerikaanse speltpizza met tonijn en courgette

Gele courgette op de markt én een recept uit de Allerhande inspireerde me tot dit low FODMaP-gerecht. Het was een succes, ook bij de kinderen, en dat is toch wel wat. Want ook al zijn ze heel wat gewend bij mij, dan nog slikken ze lang niet alles als zoete koek!

Gele courgettes! Je kunt ook de groene gebruiken, er  is geen duidelijk verschil in smaak.
(Foto van jansenzaden.nl)
Het gerecht houdt een beetje het midden tussen een plaattaart en een Amerikaanse pizza, omdat het de vulling is die je verwacht bij een hartige taart of plaattaart en het deeg zoals van een pizza (en dus geen krokant korstdeeg).

O ja, weet je dat er ook tonijn te koop is die met een vislijn gevangen is, in plaats van met een net. Dat is veel vriendelijker voor dolfijnen. Het is ook duurder natuurlijk, maar als je de tonijn aanvult met andere eiwitleveranciers dan is het niet zo schokkend. (Dat geldt natuurlijk ook voor al het andere biologische en/of scharrelvlees! Gewoon niet zo vaak vlees eten en als je het doet, niet zo veel. Natuurlijk kun je ook een andere keuze maken.)


Amerikaanse pizza met tonijn en courgette

voor 4 personen

Ingrediënten
voor het deeg
250 g speltbloem
1/2 tl instant gist
3/4 tl broodzout
1 el fijne suiker
1 el olijfolie + extra

voor de vulling
2 courgettes, geraspt
1 blikje tomatenpuree
2 eieren
75 g belegen kaas
1/2 el gedroogde oregano
1/2 el gedroogde basilicum
1 blikje tonijnstukjes op water (120 g uitlekgewicht)
knoflook-chilipeperolie
balsamico-azijn van goede kwaliteit
zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Zie voor de bereiding van gistdeeg ook mijn recept van licht volkorenbrood.
Los de gist en 1 el van de suiker op in 125 ml handwarme water en laat het 10 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt. Doe de speltbloem en het broodzout in een kom, roer door elkaar en giet de olijfolie en het water met de gist erbij. Kneed dit alles in ongeveer 8 minuten tot een elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bol.
2. Giet wat olie in een andere kom en wentel het deeg erdoor. Sluit de kom af door er een vochtige theedoek overheen te hangen of door er bv. een bord op te zetten (niet hermetisch afsluiten!) en zet de kom gedurende 30-60 minuten op een warme plaats (bv. op zolder; 25 graden is ideaal) zodat het deeg kan rijzen. Het deeg zal in die tijd ongeveer in omvang verdubbelen. (Wees praktisch en laat het deeg zo lang rijzen als je tijd hebt, dus als je maar 30 minuten hebt, dan worden het 30 minuten. Minder dan 30 minuten is -helaas misschien- te weinig.)
3. Maak intussen de vulling: Spel de courgettes af, snijd de uiteinden eraf en rasp ze met een grove rasp. Verhit een hapjespan met een scheutje knoflook-chilipeperolie, druk wat vocht uit de geraspte courgette en roerbak de courgette op middelhoog vuur met de tomatenpuree, oregano, basilicum, (naar smaak) zout en versgemalen zwarte peper. Voeg zodra het wat droger begint te worden de tonijn toe en laat het dan nog ongeveer 10 minuten sudderen (zo kunnen de smaken beter op elkaar inwerken).
Proef het mengsel en voeg 1-2 el balsamico-azijn toe en eventueel nog wat basilicumolie, als je dat in huis hebt. Laat op een laag vuurtje sudderen terwijl je het deeg uitrolt.
4. Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een zo rond mogelijke vorm. Dit gaat het beste als je op het bakpapier nog wat speltbloem strooit, zodat het deeg niet plakt. Voor de ronde vorm helpt het als je het deeg elke keer één keer (van je af) rolt en daarna ongeveer een achtste draait.
Als je klaar bent met rollen til je het deeg met het bakpapier op en leg je het geheel op een bakplaat.
5. Kluts de 2 eieren en roer ze door de tonijnsaus. Snijd de kaas in stukjes.
Stort de vulling op de deegbodem en laat een rand van ongeveer 2 cm vrij. Vouw de overgebleven rand over de vulling heen. En zet de pizza in de oven, net onder het midden.
Schakel nu pas de oven aan op 200 graden (boven- en onderwarmte). Doordat de oven langzaam op temperatuur komt, krijgt het deeg de kans om nog wat te rijzen. Moderne ovens zijn heel snel op temperatuur (ik gok dat dat voor jouw oven ook geldt) en daarom kun je de oventijd instellen op 35 minuten. Grote kans dat de pizza tegen die tijd goudbruin is!

Als je een mooie deegrand wilt maken kun je ook het volgende doen: werkend aan de rand die het verste van je af ligt (je reikt dus over de vulling heen) zet je de top van je wijsvinger van de hand waarmee je niet schrijft op de lege deegrand. Met de vingers van je andere hand pak je het deeg direct naast de wijsvinger en vouw je het naar binnen toe. (Sorry voor de foto's. Ik had geen extra hand beschikbaar om de foto's te maken en later had ik geen deeg meer... vandaar het origami-papier!)

Beeld je in dat dit deeg is...
Ditzelfde trucje herhaal je de hele rand.Dit papier is natuurlijk niet elastisch dus vandaar dat er een grote vouw ontstaat, maar bij het deeg zul je merken dat je telkens maar een klein stukje van het deeg kunt meetrekken en zo behoudt je toch de ronde vorm. En terwijl je de rand vouwt, kun je oneffenheden in de vorm meteen corrigeren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten