donderdag 15 januari 2015

Vegetarische lasagne met tomatensaus en spinazie

Voor het eerste sinds ik me houdt aan het FODMaP-dieet (alweer ruim drie maanden) heb ik lasagne gemaakt met onze favoriete tomatensaus. De reden dat we het zo lang niet gegeten hebben, is dat daar veel paddestoelen ingaan. Ik heb nu een variant op de saus gemaakt zónder paddestoelen. En eerlijk is eerlijk, ook deze is heel lekker!

Dit recept lijkt misschien niet zo´s grote hoeveelheid eten op te leveren, maar met mijn gezin (twee volwassenen en twee jonge kinderen) eet ik hier twee dagen van... De lasagne is best veel werk om te maken en dat geeft dan ineens niet meer. Een ideale opwarmmaaltijd!


Lasagne met tomatensaus en spinazie
voor 4-6 personen

Ingrediënten
3 stengels bleekselderij
2 preien (alleen het groene gedeelte i.v.m. FODMaP)
3 grote wortels (geen knotsen van winterpenen, hoor!)
2 blikken gepelde tomaten

1 blikje tomatenpuree
1 groot glas rode wijn
1/2 pak diepvriesspinazie, ontdooid
2 el zwarte taggiasche olijven
100 g oude Hollandse geitenkaas
2 el knoflook-chilipeper-olijfolie
1/2 tl pimentón (of gerookt paprikapoeder)
1 tl Hongaars paprikapoeder (of zoet paprikapoeder)
2-3 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
2 el balsamico-azijn van goede kwaliteit
zout en versgemalen zwarte peper

Voor de béchamelsaus
5 dl lactosevrije melk
30 g margarine
30 g speltbloem
1 laurierblad
versgemalen zwarte peper
selderijzout
75 g grana padano

Voor de speltlasagne
150 g speltbloem
70 g heel fijngemalen maïsmeel
2 grote eieren
1 el basilicum-olijfolie

Bereiding
1. Begin met de saus, want hoe langer die kan pruttelen, hoe beter de smaak.
Schil de bleekselderijstengels en de wortels met een dunschiller en snijd ze in kleine stukjes. Maak de prei schoon, snijd het witte deel eraf, halveer in de lengte en snijd ze in dunne ringen.
Verhit een grote (hapjes)pan met dikke bodem met de knoflook-chilipeper-olie en bak de bleekselderij, wortel en prei gedurende ong. 8 minuten op laag vuur en met het deksel op de pan. Wel af en toe roeren.
Snijd intussen de gepelde tomaten uit blik in stukjes en voeg ze met sap en tomatenpuree toe aan de groenten, samen met de spinazie, specerijen, kruiden en flink wat versgemalen zwarte peper en zout (zeker 1/2 tl of meer). Giet de rode wijn erbij, roer door en laat de saus minstens een half uur pruttelen op laag vuur en met het deksel schuin op de pan.
Breng aan het einde op smaak met de balsamico-azijn en eventueel nog wat extra zout en peper. Een scheutje basilicumolijfolie kan ook net dat extra aan de smaak geven.
2. Breng intussen voor de béchamelsaus de melk aan de kook, draai het vuur uit en roer flink wat grofgemalen zwarte peper, selderijzout, het laurierblad erdoor. Laat dit minstens 15 minuten staan om de smaken te laten intrekken in de melk.
3. Verwarm voor de béchamelsaus de margarine in een pannetje met dikke bodem en roer de speltbloem erdoor. Er ontstaan een soort klonten, dat is goed. Laat deze klonten op matig vuur een paar minuten bakken, zodat de bloem gaart (dit is beter voor de smaak). Voeg dan in delen de melk toe (door een zeefje gieten zodat de rommel achterblijft!). Telkens aan de kook brengen en heel goed roeren met de garde zodat er geen blijvende klonten ontstaan. Telkens als de saus homogeen geworden en gebonden is, voeg je weer wat melk toe. Als alle melk opgenomen is in de saus, de geraspte grana padano erdoor roeren en de saus een paar minuten op zacht vuur laten borrelen. Vuur uitdraaien.
4. Maak het pastadeeg en draai de lasagnevellen, zie voor de bereiding van de speltlasagne het recept van speltpasta.
5. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet de bodem van een grote ovenschaal in met wat olie.
Stel de lasagne als volgt samen: telkens een laag saus met daarop lasagnevellen. Ongeveer op de helft een laagje béchamelsaus ertussen (een kleine helft van de hoeveelheid béchamelsaus). Na de laatste laag (het maakt eigenlijk niet uit of dit de saus is of de lasagnevellen) verdeel je de rest van de béchamelsaus eroverheen.
Bak de lasagne in 30 minuten goud bruin, net onder het midden van de oven.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten