donderdag 15 januari 2015

Peperonata of gestoofde paprika´s

Een heerlijk bijgerecht en FODMaP-proof. Het is niet veel werk en het kan bij veel gerechten geserveerd worden, bijvoorbeeld bij aardappels uit de oven, polenta (zoals op de foto) of risotto. Het enige dat nodig is, is suddertijd. Zet eerst dit stoofpotje op en ga pas daarna aan de andere gerechten beginnen (nou ja, tenzij de andere gerechten nog meer tijd vergen...).

Dit gerecht breng ik aan het einde van de stooftijd op smaak met een scheutje balsamico-azijn, het liefst een met een volle smaak. Het mooie van een goede balsamico-azijn is dat de zachte, volle smaak een wat zure tomatensaus iets zoetigs kan geven. Het completeert eigenlijk de smaak van de saus. Ik begrijp dat dat heel gek en vaag klinkt, dus proef het maar zelf!

Er gaan natuurlijk veel paprika's in dit gerecht. Duur als je ze bij de supermarkt om de hoek koopt. Heb je al eens op de markt gekeken? Veel voordeliger, soms maar één euro voor zes stuks. Zo wordt dit bijgerecht ineens goedkoop!


Peperonata

voor 4 personen

Ingrediënten
6 paprika's, gele en/of rode (geen groene)
1 blik gepelde tomaten
1-2 el balsamico-azijn van goede kwaliteit (bv. van AH excellent)
1 el gedroogde basilicum
knoflook-chilipeper-olie
zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Was de paprika's, maak ze schoon en snijd ze in smalle repen (langere of kortere). Verhit een hapjespan met 2 el knoflook-chilipeperolie en fruit de paprikareepjes ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur. Ze mogen best wat kleur krijgen, dat geeft een lekkere smaak!
2. Snijd intussen de gepelde tomaten uit blik in plakjes (in de pan vallen ze wel verder uit elkaar) en roer ze door de paprika's samen met de gedroogde basilicum, zout en peper.
Breng aan de kook en laat de paprika ongeveer 30 minuten zacht stoven.
3. Breng voor het serveren de peperonata op smaak met balsamico-azijn en eventueel nog wat zout en peper. Mocht je nog iets missen in de smaak, voeg dan nog wat balsamico-azijn toe of basilicumolie, als je dat in huis hebt.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten