vrijdag 15 december 2017

Hartige taart met knolselderij, paprika en porcini (zonder gluten en ei)

Een lekkere hartige taart maken zonder ei vond ik lastig. Mijn streven is dat je niet proeft dat er geen ei in zit, maar gewoon dat je een hap neemt en denkt: heerlijk!
Dat is nu gelukt. Ook mijn (kritische) gezinsleden vinden dit erg lekker, dus missie geslaagd!
Dit recept is door het gebruik van de porcini en de ui niet FODMaP-beperkt, maar je kunt beide weglaten of vervangen door andere groenten. De basis van het recept is FODMaP-beperkt.

In dit recept kunnen natuurlijk allerlei groentes verwerkt worden.
Het kan wel goed zijn om de kruiden aan te passen, dus kijk gewoon naar wat je lekker vindt en waarvan je denkt dat lekker is bij elkaar. De kruiderij in de bodem pas ik ook aan aan de smaak van de taart.
In dit recept heb ik eivervanger van Natura gebruikt en dat werkt erg goed. Binnenkort ga ik proberen dit zelf na te maken, dat scheelt geld en bovendien het is fijn om te weten wat je eet. Het belangrijkste voor mij is misschien nog wel dat ik alles in eigen hand wil hebben en dat ik zo min mogelijk afhankelijk ben van producenten en winkels. Als ik eruit ben, post ik het recept hiervan op deze blog.

Een foto van de taart volgt later nog!

Hartige taart met knolselderij, paprika en porcini
Voor 6 personen

Ingrediënten
Voor de bodem
200 g glutenvrije bloem (zie hieronder)
100 g gemalen havermout 
130 g (room)boter
100 g geraspte oude kaas
1 tl xanthaangom
zout, versgemalen zwarte peper
1 tl gedroogde tijm
1 tl gerookt paprikapoeder
1 el balsamico-azijn van goede kwaliteit
2-4 el water

Voor de groentevulling
45 g gedroogde porcini, geweld en gesnipperd (welwater niet weggooien!)
2 zakken gegrilde paprika van Bonduelle van 400 g of ongeveer 800 g paprika's in stukjes
1 halve knolselderij, geschild en in blokjes van ongeveer 1 cm
1 teentje knoflook of knoflookolie (dat is wel FODMap-beperkt)
1 rode ui
2 tl gedroogde tijm
1 tl gerookt paprikapoeder
zout, versgemalen zwarte peper
olijfolie

Voor het ricottamengsel
240 g ricotta (1 bakje)
100 g geraspte oude kaas of grana padano
15 g of 2 el eivervanger van Natura 
1 el maïzena
1 dl witte wijn, melk of water
200 g zachte geitenkaas

bakplaat
bakpapier
extra maïzena

Glutenvrij bloem
voor 1,1 kg de volgende ingrediënten mengen:
700 g rijstebloem
200 g maïsmeel
100 g tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)
100 g aardappelvlokken (geen aardappelzetmeel, verkrijgbaar bij www.de-zuidmolen.nl).

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng voor het deeg alle ingrediënten in een keukenmachine tot een homogene massa, voeg zoveel water toe als nodig. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen, door de margarine met twee messen door het deeg te snijden en vervolgens alles tot één geheel te kneden. Bekleed de vorm met het deeg.
3. Verwarm een hapjespan met (knoflook)olie en fruit de ui. Voeg de bevroren paprika toe, doe het deksel op de pan en laat de paprika op temperatuur komen.
Maak intussen de knolselderij schoon en snijd hem in kleine blokjes. Zet een pan met een klein laagje water op met een blokje paddenstoelenbouillon en kook de blokjes knolselderij beetgaar.
Wel de porcini in heet water, vis ze eruit, leg ze op een berg op een snijplank en snijd ze fijn met een groot mes. Het komt niet zo precies, dus de stukjes hoeven niet even groot te zijn. Zorg er wel voor dat de hardere delen fijn genoeg gesneden zijn zodat deze in de oven nog zacht kunnen worden.
Tip: het restant water waarin de knolselderij gekookt is en het welwater van de porcini vormen een hele goede basis voor een heerlijke (bouillon)soep!
Voeg de gesnipperde knoflook, 2 tl gedroogde tijm, de knolselderijblokjes en de porcini toe aan de paprika en verwarm nog even mee.
4. Meng in een kopje de eivervanger met 60 ml water en laat 5 minuten rusten. Meng in een ander kopje 1 el maïzena met 1 dl witte wijn (of water of melk). Roer in een grotere kom de ricotta los met de geraspte kaas en breng op smaak met 1 tl gedroogd paprikapoeder, zout en versgemalen zwarte peper. Roer daarna de maïzena en de eivervanger erdoor.
5. Rol het deeg op het bakpapier uit tot een grote ongeveer rechthoekige lap deeg, bijna ter grootte van de bakplaat (bestrooi het bakpapier eerst met maïzena zodat het deeg niet aan het papier kleeft, dat werkt gemakkelijker). De randjes hoeven beslist niet netjes recht te zijn. Leg bakpapier met de deeglap op de bakplaat.
4. Roer het ricottamengsel door de groenten en verdeel dit over het deeg. Laat 3 cm van de rand vrij. Klap de vrijgelaten deegrand over de vulling heen en verdeel de zachte geitenkaas over de taart.
5. Bak de plaattaart in het midden van de oven in 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten