maandag 9 oktober 2017

Heerlijke appelplaattaart (zonder gluten en ei)

Alweer een poosje weet ik dat ik allergisch ben voor ei en het valt niet mee om glutenvrij én eivrij te bakken. Maar ik laat me niet kisten en ik blijf experimenteren, op zoek naar écht lekkere recepten!
Hierbij dan het recept van een echt geslaagde appelplaattaart. Deze taart is niet FODMAP-proof, vanwege de appel erin, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere vulling kiezen, bijvoorbeeld blauwe bessen of rabarber.

Appelplaattaart met crumble-topping

Ingrediënten
Voor de bodem
100 g maïzena
100 g rijstebloem
50 g gemalen glutenvrije havermout
130 g roomboter
120 g rietsuiker
2 bolletjes geconfijte gember
1/2 tl xanthaangom
1 tl kaneel
snufje zout

Voor de crumble
75 g glutenvrije havermout
75 g glutenvrij bloemmengsel, zie hieronder voor het recept
100 g roomboter
100 g rietsuiker
1 tl kaneel
snufje zout

Voor de vulling
6-8 appels, bv Elstar
1 el maïzena
1 tl kaneel
1 el rietsuiker

Glutenvrij bloemmix
voor 1,1 kg de volgende ingrediënten mengen:
700 g rijstebloem
200 g maïsmeel
100 g tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)
100 g aardappelvlokken (geen aardappelzetmeel, verkrijgbaar bij www.de-zuidmolen.nl).

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 °C boven- en onderwarmte.
Doe voor de bodem alle ingrediënten in een foodprocessor en draai het tot een deeg. Als je geen foodprocessor hebt, snijd je eerst de gember heel fijn en dat kneed je daarna alles tot een samenhangend deeg.
2. Stort het deeg op een vel bakpapier en rol het deeg uit tot een grote lap, net iets kleiner dan het vel bakpapier. Strooi wat maïzena over het deeg om het goed uit te kunnen rollen. Leg het bakpapier met deeg op een bakplaat.
3. Schil de appels en snijd ze in stukken. Meng de maïzena, suiker en kaneel en schud dit door de appels heen. Verdeel de appels over de deeglap en zet de bakplaat ongeveer 15-20 minuten in de oven. De appels worden al zachter en het vocht zal straks gebonden worden door de maïzena die erdoorheen zit.
4. Doe alle ingrediënten voor de crumble in de foodprocessor en meng het geheel totdat zich klonten vormen. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de crumble gelijkmatig over de plaattaart.
5. Bak de taart eerst 30 minuten in het midden van de oven op 200 °C boven- en onderwarmte en zet de oven daarna op de hetelucht-stand en bak de taart nog 8-10 minuten totdat hij knapperig en goudbruin is. 

Eet smakelijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten