maandag 11 juli 2016

Bruine broodjes (glutenvrij)

Lekkere bruine broodjes, die glutenvrij én beperkt in de FODMaP's zijn én gemakkelijk te maken. Snel even doen dus! Van het recept kun je behalve ongeveer 12-16 broodjes ook 2 stokbroodjes maken of 1 groot brood. (De baktijd voor het grote brood is langer, namelijk 30 minuten. Dit deeg kan beter ook 30-45 minuten rijzen tussen stap 1 en 2).)


Bruine broodjes

Ingrediënten
125 g glutenvrij havermeel (of gemalen havermout)
175 g rijstemeel of rijstebloem
75 g aardappelzetmeel
75 g tapiocazetmeel
50 g teffmeel of maïsmeel
2 tl gedroogde gist
1,5 tl broodzout
2 el suiker
2 el sesamzaad
1/2 tl sesamolie (optioneel, voor de smaak)
1 el vlozaadvezels (verkrijgbaar bij de supermarkt in het glutenvrije schap)
3 el (olijf)olie
4 dl lauwwarm water

Voor een hartig broodje eventueel toevoegen (aan het einde van stap 1):
75 g walnoten of andere noten, in stukjes en eventueel geroosterd in een droge koekenpan
75 g oude, blauwe of geitenkaas

Bereiding
1. Doe alle ingrediënten in een grote kom (van een keukenmachine). Meng alles snel en grondig door elkaar (dat voorkomt dat er klonten ontstaan, die je niet gemakkelijk meer klein krijgt). Mocht je net als ik een KitchenAid gebruiken, dan kun je beter niet de deeghaak gebruiken (die mengt het geheel niet snel genoeg grondig door elkaar), maar de platte menghaak (ook wel bisschophaak genoemd) en -als je die hebt- de bisschop met de siliconen rand (flexiklopper).
2. Laat het deeg even staan en maak het met een silicone spatel los van de rand. Bestrooi het aanrecht met wat maïsmeel en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in 12 stukken I(of 16 als je kleinere broodjes wilt), vorm er bollen van en leg ze iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
3. Laat het deeg op een tochtvrije warme plaats 30-45 minuten rijzen. Ik doe dat altijd in de oven bij 50 °C (boven- en onderwarmte).
4. Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 minuten gaar (200 °C).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten