15 december 2017
Sinds dit voorjaar weet ik dat ik allergisch ben voor eieren, dat was wel een tegenvaller! De allergie is nog niet zo heftig dat ik meteen afgevoerd moet worden naar het ziekenhuis als ik wat ei heb gegeten, maar ik reageer wel meteen op ei met buikpijn, jeuk en een raar gevoel in mijn lichaam. De klachten worden steeds erger, dus nadat ik eerst mijn kop in het zand had gestoken en af en toe toch ei ergens doorheen deed (ik baalde er ontzettend van dat ik nu ineens glutenvrij en eivrij moest eten, dat is erg beperkend), besloot ik het roer om te gooien en al experimenterend te zoeken naar bereidingen zonder ei en gluten. Het resultaat was niet altijd goed, maar inmiddels lukt het me steeds beter!In het begin heb ik natuurlijk veel recepten van anderen bekeken om inspiratie en ideeën op te doen. Dat is lang niet altijd een succes, want veel mensen die eivrij eten doen dat uit veganistische idealen en op de een of andere manier vinden zij het geen probleem om in te leveren op de smaak van de gerechten. Ik wil dat absoluut niet: geen dieetvoer dat lekker is omdat je weet wat er allemaal niet in mocht zitten, maar gerechten die gewoon lekker zijn! Mijn gezin zou het ook niet accepteren (en terecht), want zij zijn gewend aan de smaak van "gewoon" eten (gewoon brood, taart, eiergerechten, etc). Ik denk dat je er dus vanuit kunt gaan, dat je met mijn recepten iedereen aangenaam kunt verrassen (hoewel over smaak niet te twisten valt natuurlijk)!
16 november 2015
Sinds augustus eet ik glutenvrij. Ik merkte al een poos daarvoor dat ik steeds minder spelt verdroeg. De aanleiding om helemaal met gluten (en dus spelt) te stoppen was de zomervakantie waarin ik voor het gemak glutenvrij at. Tijdens die vakantie ging het veel beter: helemaal geen buikpijn meer! Tja, lag het aan de vrijheid of aan de afwezigheid van gluten? Uitproberen dus.Sinds de zomervakantie heb ik nog amper buikpijn en wat helemaal fijn is, ik verdraag nu ook steeds meer ingrediënten met FODMaPs! Een beetje paddestoelen, verhitte appel, rauwe peer, amandelen, kaneel, ui, enz. Ik begin dus te denken dat het echte probleem de gluten waren en niet de andere ingrediënten. Ik denk wel dat er een paar producten overblijven die ik blijvend niet of in mindere mate verdraag, maar daar is mee te leven.
Glutenvrij eten is niet altijd leuk. Vooral de broodmaaltijd is lastig, omdat een echt lekker glutenvrij brood niet zomaar te maken is. Ik ben tenminste nog steeds op zoek naar het ultieme recept! Gelukkig kunnen veel gerechten met wat aanpassingen nog wel gemaakt worden. En dan ook echt lekker! Niet lekker omdat het glutenvrij is; dat is zo'n afknapper!
8 juni 2015
In de afgelopen periode heb ik het druk gehad met allerlei zaken (maar niet met deze blog, die ik enigszins verwaarloosd heb) en ook heb ik redelijk veel buikpijn gehad. En dat terwijl ik ondanks de drukte wel lette op mijn eten. Hoe kan dat toch?
Ik denk dat ik erachter ben waarom ik toch zoveel buikpijn had. Ik heb in de drukke periode namelijk ook regelmatig koekjes gebakken, experimenterend met van alles en nog wat aan ingrediënten. Alle ingrediënten waren laag in de FODMaPs maar bij elkaar veroorzaakten ze toch telkens buikpijn. Diezelfde ervaring had ik met experimenten voor nieuwe warme maaltijden. De afgelopen weken ben ik fors minder spelt gaan eten en dat heeft echt wonderen verricht. Ik weet nu dat het goed gaat als ik per dag niet meer dan twee boterhammen eet en daarnaast spelt zoveel mogelijk vermijd. Dat betekent helaas bijna geen pasta of hartige taarten met een deegbodem meer en ook bijna geen koekjes, muffins, etc. meer. Jammer, maar het resultaat is ernaar!Door dit inzicht ben ik gaan experimenteren met taartbodems van andere ingrediënten en zo heb ik een hele leuke en lekkere hartige "taartrol" gemaakt, met een bodem van aardappel. Ik zal het recept zo gauw mogelijk online zetten.
Iets anders dat ik heb ontdekt is dat ik geen witte asperges verdraag (conform de richtlijnen van het dieet), maar met groene asperges heeft mijn spijsvertering veel minder moeite. Onder invloed van het zonlicht is het suikergehalte kennelijk lager in de groene asperges? Hoe dan ook, ik doe er mijn voordeel mee en jullie misschien ook wel?!
30 maart 2015
Inmiddels ben ik al vijf maanden met het dieet bezig, ben heel wat ervaringen rijker en heb de introductiefase achter de rug. In het kort komt het erop neer dat het dieet en dat wat ik wel of niet verdraag, gecompliceerder is dan zomaar een van de suikersoorten vermijden. Ik weet bijvoorbeeld van bepaalde ingrediënten dat ik ze helemaal niet verdraag (tarwe, avocado, appel, kaneel, etc.), van andere dat ik een beetje ervan verdraag (lactose en kikkererwten bijvoorbeeld - die laatsten vallen onder dezelfde categorie als de tarwe, dus dat is vreemd) en van een heleboel andere ingrediënten dat ik ze het ene moment beter verdraag dan het andere moment (pure chocolade bijvoorbeeld). Dat laatste maakt het wel ingewikkeld, want de ene dag kan ik paddestoelen eten en de volgende dag levert het echt flinke buikpijn en/of enorme vermoeidheid op. Wat betreft paddestoelen heb ik gemerkt dat portobello enorm veel buikpijn opleverden, terwijl dat bij kastanjechampignons wel meevalt. Ik weet niet of het toeval is, daarvoor zou ik het nogmaals moeten proberen.
Afgelopen vrijdag was ik vanwege een best heftige reactie op walnoten bij een allergoloog en die bevestigde mijn ervaring dat je op iets waar je intolerant voor bent de ene keer heftiger reageert dan de andere keer. Hoe intolerant je er op een bepaald moment voor bent, hangt af van verschillende factoren, waar onderzoekers nog niet uit zijn. Mogelijk speelt de mate van weerstand en stress mee.
Ik bleek gelukkig niet allergisch te zijn voor walnoten, maar intolerant. Ook jammer, maar ten minste niet levensbedreigend!
Het helpt mij enorm als ik gevarieerd eet en van alles niet te veel. In periodes dat ik heftiger reageer en meer buikpijn heb, ga ik weer terug naar het volledige FODMaP-beperkt dieet. Dat helpt altijd. Het is natuurlijk wel heel vervelend om veel dingen niet te kunnen eten, ook al zijn ze in de regel zo gezond (avocado, noten, etc.), maar ik richt me gewoon zoveel mogelijk op wat ik wel kan en hoe het wel lukt, dat is positiever. Vooral op stap zijn en te weinig eten bij me hebben, is heel ingewikkeld. Want wat kan ik dan eten? Een paar gezouten pinda's (daar knap ik echt heel erg van op en daar was ik zonder dit dieet nooit opgekomen!), bananen of een rijstewafel met pure chocolade (heerlijk!).
(Wat uithuizig zijn betreft zie ik wel een beetje op tegen kamperen in Frankrijk, hoe leuk dat ook is, want hoe kom ik daar aan brood? Ik ga er nog iets op verzinnen!)
Na vijf maanden FODMaP-beperkt dieet volgen, kan ik wel zeggen dat ik nog steeds de meeste producten van de lijst niet verdraag en mijn dieet lijkt dus nog steeds erg het dieet waar ik mee startte. Jammer, maar dat is de realiteit. Het brengt me natuurlijk ook wel wat, want ik voel me beter nu ik het dieet volg. In tijden van innerlijk verzet, houd ik mezelf telkens voor dat het volgen van dit dieet mijn eigen keuze is. Ik kan er namelijk óók voor kiezen om ermee te stoppen... Met alle gevolgen van dien natuurlijk.
(Wat uithuizig zijn betreft zie ik wel een beetje op tegen kamperen in Frankrijk, hoe leuk dat ook is, want hoe kom ik daar aan brood? Ik ga er nog iets op verzinnen!)
Na vijf maanden FODMaP-beperkt dieet volgen, kan ik wel zeggen dat ik nog steeds de meeste producten van de lijst niet verdraag en mijn dieet lijkt dus nog steeds erg het dieet waar ik mee startte. Jammer, maar dat is de realiteit. Het brengt me natuurlijk ook wel wat, want ik voel me beter nu ik het dieet volg. In tijden van innerlijk verzet, houd ik mezelf telkens voor dat het volgen van dit dieet mijn eigen keuze is. Ik kan er namelijk óók voor kiezen om ermee te stoppen... Met alle gevolgen van dien natuurlijk.
5 december 2014
Inmiddels ben ik ruim twee maanden bezig met het FODMaP-beperkt dieet en het heeft me veel positiefs opgeleverd: ik heb geen buikpijn meer (en dat al vanaf dag 2) en ik heb veel meer energie dan eerder. Ik had altijd veel slaap nodig en ik kon absoluut niet tegen het ingaan van de wintertijd: ik moest daar minstens een maand aan wennen. En dat is met dit dieet nu voorbij. Dit resultaat had ik niet verwacht! Het duurde ongeveer een maand voor het merkbaar werd en daarna had ik nog wat tijd nodig om te beseffen dat ik meer energie heb. Ineens merkte ik dat ik helemaal niet moe was, terwijl ik toch al heel wat dagen voor mijn doen laat naar bed was gegaan (23:00 uur of later).
Natuurlijk baal ik af en toe stevig van de beperkingen die ik door het dieet ondervind. Ik ben verzot op speculaas en dat kan ik echt niet meer verdragen; een pepernoot leidde al tot flinke buikpijn! Door experimenten ben ik erachter gekomen dat ik kaneel heel slecht verdraag (en dat terwijl ik dat zo lekker vind!) en dat geldt, vermoed ik, ook voor tarwe.
Daarnaast baal ik er ook van dat het nu zo moeilijk is om vegetarisch te eten. En ook is het veel lastiger om gerechten uit, kort gezegd, de wereldkeuken te maken. Overal gaat/gaan ui, knoflook en allerlei andere "verboden" groenten in. Als je simpel aardappels, vlees en groenten eet, is er weinig aan de hand, maar daar houd ik niet zo van. Kortom, het dieet schopt heel veel kookplannen in de war! Elke keer als ik ervan baal, dan focus ik mezelf weer op wat het dieet me oplevert, maar toch...
Sinds vorige week ben ik begonnen met de herintroductiefase. Dat begon met een tegenvaller, want van een schaaltje yoghurt kreeg ik flinke buikpijn. Toen ik twee dagen later melk in mijn koffie deed (ongeveer 1 dl) had ik nergens last van. Kortom, kleine hoeveelheden verdraag ik wel. De vlag kan uit! Ik zal van die kleine intolerantie niet veel last hebben tijdens het warme eten, want mijn zoon is zeer intolerant voor lactose. Het warme eten is daarom vrijwel altijd lactosevrij (soms maak ik voor hem iets anders dan voor ons). Nu ik weet dat ik een klein beetje verdraag, ga ik binnenkort aan de slag met haloumi (heerlijk!), want dat bevat weinig lactose.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten