![]() |
Ik heb overigens wat meer boerenkool gegeten dan je op basis van dit voorbeeld zou denken... |
Gestoofde boerenkool met Spaans accent
voor 4 personenIngrediënten
300 g boerenkool (zak)
1 blikje tomatenblokjes
8 zongedroogde tomaten op olie
2 el gedroogde cranberries
1 takje rozemarijn
1/2 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
olijfolie met knoflook en chilipeper
versgemalen zwarte peper, zout
100 g oude Hollandse geitenkaas
Bereiding
1. Verhit een hapjespan met een scheut chili-olie met knoflook en roerbak de boerenkool totdat het geslonken is. Voeg de tomatenblokjes, het paprikapoeder, fijngehakte rozemarijnnaaldjes, de cranberries, de fijngesneden zongedroogde tomaten en flink wat zout en zwarte peper toe. Roer goed door, breng aan de kook en laat het geheel met deksel op de pan 30-40 minuten sudderen. Roer af en toe door.
2. Snijd de oude geitenkaas in kleine blokjes. Breng de boerenkool aan het einde van de bereidingswijze indien nodig op smaak met zout en peper en roer de geitenkaas erdoor.
3. Serveer de boerenkool bij de aardappelbroodjes.
Aardappelbroodjes
voor 4 personenIngrediënten
200 g iets kruimige aardappelen (gewogen na het schillen)
75 ml lactosevrije melk + extra voor het bestrijken
1 ei
250 g speltbloem
2,5 tl bakpoeder
30 g plantaardige margarine
50 g zwarte taggiasche olijven
50 g grana padano
1 klein takje verse rozemarijn
zout, versgemalen zwarte peper
Bereiding
1. Geschilde aardappels in blokjes snijden en in 10 minuten gaarkoken. Stamp ze fijn met de melk en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
2. Hak de olijven en de rozemarijnnaaldjes fijn en rasp de grana padano.
3. Doe de bloem, de rozemarijnnaaldjes en het bakpoeder in een ruime kom en wrijf de margarine met de vingertoppen door de bloem (of laat het werk over aan een keukenmachine). Voeg de olijven, de kaas, de gestampte aardappels, het ei, 1/2 tl zout en 3/4 dl water toe. Meng alles in zo min mogelijk bewegingen tot deeg. Voeg wat extra water toe als het mengsel te droog is.
4. Zet de oven aan op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Plet het deeg op een met spelt- of maïsbloem bestrooid aanrecht tot een lapje van 2 cm dik en steek er rondjes uit met een diameter van zo'n 5 cm. Leg de deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de rondjes met melk en bak ze in 20-25 minuten goudbruin.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten